Skip to content

Lisää luomua ruokalistalle – kustannukset kuriin suunnittelemalla

Kirjoittaja: Tutta Rinkinen, hanketyöntekijä, Savon koulutuskuntayhtymä

 

Luomuraaka-aineiden käyttöä kannattaa lisätä askel kerrallaan. Suunnitelmallisuus auttaa pitämään kustannuksetkin kurissa ja varmistaa luomun saatavuuden.

Mieti sopivat keinot lisätä luomun käyttöä

Luomuprosentti voi kasvaa huomattavasti, kun yksikin volyymituote vaihdetaan luomuun. Päivittäiseen käyttöön sopivia kustannustehokkaita vaihtoehtoja löytyy. Esimerkiksi luomuhiutaleiden ja -maidon hintaero tavanomaisiin tuotteisiin ei ole suuri.

Luomun käyttöä voi lisätä myös päivä kerrallaan. Tarjoa keittopäivinä luomuleipää tai perjantaisin puuron kanssa luomumehukeittoa. Kun ruoka toistuu ruokalistalla säännöllisesti, sen valmistuksessa voi käyttää luomuraaka-aineita esimerkiksi kerran kuussa. Maistuisiko luomuherneistä ja -lihasta valmistettu hernekeitto aina kuun viimeisenä torstaina? Näin luomun käyttö lisääntyy pikkuhiljaa ja hallitusti ja käytöstä tulee säännöllistä.

 

Tarkastele ruokalistaa

Ruokalistaa ei kannata lukita lopullisesti suunnitteluvaiheessa. Joustava ruokalista mahdollistaa sesonkien huomioimisen: ruokalistalle voidaan valita sesongin raaka-aineita silloin, kun ne ovat maultaan parhaimmillaan ja hinnaltaan edullisimpia. Kun ruokalistaan on jätetty tilaa muutoksille, voidaan tarkennuksia tehdä lyhyellä aikavälillä, reagoida äkillisiin muutoksiin ja osallistua teemaviikkoihin lyhyelläkin varoitusajalla.

 

Avaa reseptit

Luomu mahtuu budjettiin, kun korkeampi ostohinta tasoitetaan hyvin suunnitelluilla toimenpiteillä. Vähentämällä kalliimpien raaka-aineiden kuten lihan osuutta resepteissä ja vastaavasti lisäämällä edullisempien (linssit, pavut, kasvikset) määrää on mahdollista hankkia hieman arvokkaampia luomuraaka-aineita.

Luomutuotteita kannattaa myös testata käytössä, sillä korkeampi hankintakustannus voi tasaantua käyttöhinnassa. Luomuraaka-ainetta ei välttämättä tarvitse käyttää niin paljon kuin tavanomaista tuotetta. Esimerkiksi luomumausteiden intensiivisen maun vuoksi niitä ei tarvitse käyttää reseptiikassa määrällisesti yhtä paljon kuin tavanomaisia mausteita.

 

Ennakoi tarve

Luomutuotteiden saatavuus on hyvä varmistaa riittävän pitkäaikaisella ennakoinnilla. Kun on tiedossa, mitä luomutuotteita kiertävällä ruokalistalla halutaan käyttää, on hyvä kertoa tuotteista ja niiden käyttömääristä tavarantoimittajille. Mitä pitemmälle pystyy määrät ennakoimaan, sitä varmemmin tuotteet ovat tilattavissa tavarantoimittajilta. Ennakointi auttaa myös alkutuottajia lisäämään tuotantoaan raaka-aineiden riittävyyden varmistamiseksi.

Työkalut luomun käytön lisäämiseen ja seurantaan

Anu Arolaakso esittelee Ratkaisuja kestävään ruokapalveluun -seminaarissa klo 9.30-12 työkaluja, joiden avulla voit lisätä luomun käyttöä kustannustehokkaasti sekä seurata ja mitata luomun osuutta hankinnoista.

Ekoruokakone on luomuttajan apukokki. Se auttaa ruokalistojen ja reseptien luomuttamisessa, yksi luomutuote kerrallaan. Suunnittelutyökalulla voit testata, miten yhden tai useamman raaka-aineen vaihtaminen luomuksi vaikuttaa annoshintaan ja luomuprosenttiin.

Ruokalistojen vertailutyökalun avulla voi verrata yhdellä silmäyksellä koko viikon ajalta, miten raaka-aineiden tai esimerkiksi maidon vaihtaminen luomuksi vaikuttaa annoshintaan sekä luomun osuuteen.

KÄTSYn avulla voit todentaa ja seurata luomun käyttömääriä. Se laskee hankittujen luomukilojen määrän ja luomun prosenttiosuudet suoraan tavarantoimittajien ostolistauksista.

Mistä sitä luomua sitten saa? Luomun löytymisen ja saatavuuden parantamiseksi valmistellaan Tuottajakarttaa. Kartalta voi etsiä lähialueen luomutuottajia, mitä tuotteita on saatavilla ja millaisia määriä.