Skip to content

Esittelyssä Ateria 2023 brändilähettiläs Erja Kallio

Yksi päiväkoti varustettuna yhdellä keittiöllä – ja yhdellä Erjalla

”Haluan, että tulevaisuudessa rehellistä fyysistä työtä palvelualalla arvostettaisiin enemmän.”

 

Järvenpäässä Folkhälsanin päiväkodin keittiössä työskentelevä Erja Kallio nauttii työnsä vastuullisuudesta ja sen tuomista haasteista. Erja avaa meille työnkuvaansa päiväkodin keittiössä ja jakaa ajatuksiaan julkisen ruokapalvelualan tulevaisuudesta.

 

Vastuu ja haaste tehdä hyvää

Erja kuvailee Päiväkodin valmistuskeittiössä työskentelemisessä parasta olevan työn itsenäisyys ja ”pienet asiakkaat” eli päiväkodin lapset. Työn vastuu ja haaste tehdä hyvää, terveellistä ja turvallista ruokaa päiväkotilaisille lisää osaltaan työn mielekkyyttä. Erjan mielestä on myös mukavaa, kuinka vuoden kulku näkyy työssä esimerkiksi kalenterijuhlien tahdittamana.

 

Laaja vastuualue ja kiire suurimpina haasteina

Vastuullinen ja itsenäinen työ tuo omat haasteensa. Erja vastaa nimittäin yksin ruokien suunnittelemisesta, raaka-aineiden tilaamisesta, valmistamisesta sekä keittiön siivoamisesta. Ruokahävikin hallinta ja minimointi ovat myös osana monipuolista työnkuvaa. Päiväkodissa työskennellessä asiakaspalvelutaidot ja lasten kanssa toimeen tuleminen kuuluvat myös osaltaan työn vaatimuksiin.

Laaja vastuualue tarkoittaa sitä, että työssä täytyy osata kokonaisuuksien hallintaa, paineensietokykyä ja joustavuutta. Erjan mukaan työajan rajallisuus aiheuttaa myös haasteita ja näkyy ajoittaisena kiireenä, niinpä nopeus ja multitasking-kyvyt tulevat usein tarpeeseen keittiössä.

 

”Olemme tekemässä kasvaville tulevaisuuden aikuisille terveellistä, turvallista ja kotimaista ruokaa.”

 

Millainen on tyypillinen työpäivä keittiössä?

Erjan aamu alkaa seitsemältä aamupuuron keittämisellä ja aamupalakärryjen valmistelulla. Lounaan valmistelu alkaa myös jo heti aamusta ja jatkuu aamupalakärryjen tyhjennyksen ja tiskauksen jälkeen aina kello 10.40 saakka, kunnes neljä ruokakärryä astioineen lähtee keittiöstä päiväkodin eri ryhmiin lounastettavaksi. Tässä kohtaa Erjakin pääsee pitämään ruokataukonsa. Kiireeltä ei aina pysty keittiössä välttymään, mutta esimerkiksi keittopäivinä Erja löytää aikaa myös sämpylöiden leipomiseen.

Lounaan jälkeen päivä jatkuu lounasastioiden tiskaamisella ja välipalakärryjen valmistelulla. Kello 13.40 lapset pääsevät syömään välipalaa ja silloin Erjalle vapautuu aikaa suunnitella tukkutilauksia ja seuraavan viikon ruokalistaa. Kärryt tulevat takaisin viimeistään kello 14.30 ja päivän päätteeksi vuorossa onkin enää tiskaukset ja loppusiivoukset sekä omavalvonnan hoitaminen.

 

Rehellinen fyysinen työ palvelualalla ansaitsee enemmän arvostusta

Kysyimme Erjalta, miten hänen mielestään julkisia ruokapalveluita tulisi kehittää tulevaisuudessa. Erja nosti ensimmäisenä esille pienet toimiyksiköt, joissa ruoka vielä suunnitellaan ja valmistetaan itse, niin kuin hänen työpaikassaankin. Pienet yksiköt lisäävät ruokaturvallisuutta ja siksi ne tulisi Erjan mukaan säilyttää.

Tulevaisuudelta Erja toivoo, että rehellistä fyysistä työtä palvelualalla arvostettaisiin enemmän: ”Olemme tekemässä kasvaville tulevaisuuden aikuisille terveellistä, turvallista ja kotimaista ruokaa.”

 

Tutustu myös Samiin, toiseen brändilähettilääseemme!

Lue koko juttu Samista